piątek, 20 kwietnia 2012

Oto czym się posiłkuje w ciągu dnia:)


Jedzenie sałaty stało się dla mnie nie małą obsesją, podobnie jest z pomidorami.
Zarówno sałata jak i pomidory mają wiele cennych witamin.
Moją ulubioną jest rukola, wygląda trochę jak sałata, trochę jak zioło. Ma nieduże ciemnozielone, wąskie i podłużne poszarpane liście, podobne do listków mlecza albo delikatniejsze, okrągłe, przypominające liście rzodkiewki i zdecydowany smak pieprzowy. Z kolei pomidory zawierają potas obniżając ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłową pracę mięśni, wit. z grupy B koją nasze nerwy, wiamina PP stabilizuje poziom cholesterolu zaś K poprawia krzepliwość krwi. Najważniejszy jest jednak zawarty w pomidorze likopen, który, będąc silnym antyutleniaczem, zapobiega zawałom serca i miażdżycy.
To tak w wielki skrócie na temat jednych z moich ulubionych dodatków do sałatki.
Często też dodaję ser feta i gotowe!
Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i głód zaspokojony:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz